יו"ר קיבוץ ניר דוד: "זה הבית שלנו. אין לנו בית אחר במדינה הזאת"
25/08/2020
שלמה גלזר, יו"ר קיבוץ ניר דוד, התראיין הבוקר (שני) בתכניתם של בן כספית וינון מגל ב-103FM, על רקע הסערה בנושא נחל האסי. גלזר מוחה על השיימינג החמור לו זוכה הקיבוץ מחברי קבוצת המחאה נגדם ואומר כי "המחאה הפכה לשיימינג נוראי ברשתות. הפכנו לגזלנים, פושעים, רמאים, נאצים". לדבריו, כבר בשנת 2015 קבע בית המשפט העליון כי יש להכשיר חוף מסודר מחוץ לתחומי הקיבוץ, לכל מי שירצה לרחוץ בנחל.
ינון: שלמה גלזר, יו"ר קיבוץ ניר דוד מה המצב?
"כמו שאני אומר תמיד בסדר גמור. אתם בסדר ואני גמור".
כעת, חמש שנים מאוחר יותר, גם לאחר שהושגה פשרה בין ראש עיריית בית שאן וראש המועצה האזורית עמק המעיינות, אנשי קבוצת המחאה מסרבים לקבל את המצב: "אנחנו כבר חודשים נתונים תחת מצור שאי אפשר להיכנס ולצאת לבית שלנו, צרים לנו על הגדרות".
ינון: שלמה גלזר, יו"ר קיבוץ ניר דוד מה המצב?
"כמו שאני אומר תמיד בסדר גמור. אתם בסדר ואני גמור".
ינון: ייקחו לכם את האסי?
"לא לוקחים לנו את האסי ובאמת לא חשבנו שיבוא יום כל כך פרוע אלים וסוער, ימים של השמצות והכפשות ברשתות אבל אנחנו מתמודדים כי זה הבית שלנו. אין לנו בית אחר במדינה הזאת".
"לא לוקחים לנו את האסי ובאמת לא חשבנו שיבוא יום כל כך פרוע אלים וסוער, ימים של השמצות והכפשות ברשתות אבל אנחנו מתמודדים כי זה הבית שלנו. אין לנו בית אחר במדינה הזאת".
ינון: אתם מציעים פשרה? מה הפתרון? אני מבין שאתם לא רוצים סחנה בקיבוץ
"אנחנו מוכנים לתת הרבה אבל ברשותכם אעשה לכם טיפה סדר אחורה. ב-2015 קמה קבוצה שנקראת הטבע שייך לציבור, פנתה לביהמ"ש בנושא נחל האסי והכניסה לניר דוד. היא הופנתה מביהמ"ש השלום לעליון הושגה פשרה במסגרת בית המשפט במהלכה נקבע שהפתרון צריך להיות מחוץ לקיבוץ וצריך לפתח חוף נוסף לרווחת הציבור"
.ינון: מהצד השני?
"צד מזרח של כביש עפולה ביתר".
ינון: הסחנה במערב?
"נחתמה פשרה בחסות ביהמ"ש, הגשנו תכנית לאישור והיא תקועה כמה שנים בוועדת התכנון של מדינת ישראל כי ככה זה עובד כנראה לאט. אנחנו מאוד מעוניינים לקדם את הפשרה כאמור מחוץ לקיבוץ. בינתיים זרמו הרבה מים בנחל, השתנו התנאים והתפתחה מחאה שהפכה לצערנו לשיימינג נוראי ברשתות, אנחנו הפכנו לגזלנים, פושעים, רמאים, נאצים".
ינון: יש ביטויי גזענות. ראיתי שמישהו שאמר שאפשר לפתוח באש.
"אף אחד לא אמר שאפשר לפתוח באש על אנשים, זה נאמר לפני עשר שנים בדיון קודם וזה לא נאמר בכלל ככה. אנחנו ממש, אין שום קשר לגזענות, אין שום בעיה עם בית שאן, אנחנו שותפים בעמק הזה עם תושבי בית שאן".
ינון: ראיתי קיבוצניק שאומר אתם לא מתגייסים, לא משרתים.
"יכול להיות שיש קיבוצניק שאומר את זה אבל מי שאמר לי שאמא שלי ניצולת אושוויץ שאני נאצי, תמיד יש אנשים שמדברים בקיצוניות. זה לא מייצג את הקיבוץ ואת החברים, אנחנו לא בודקים את תעודת הזהות למי שנכנס אלינו אם הוא מבית שאן עפולה או מרמת גן. אנחנו לא יכולים לחיות בפארק ציבורי בו אין חניות, אין שירותים, אין אכיפה, והיו לנו אירועים כאלה ש-4,000 איש מסתובבים בקיבוץ ומחרבים אותו. לכן סגרנו את השערים. לאחרונה הושגו 2 הסכמות מאוד חשובות שהמוחים לצערי ממש מתעלמים מהם, אחת, ראש עיר בית שאן וראש המועצה בחסות משרד הפנים ומשרד האוצר והמשרד לאיכות הסביבה, מציעים את הטיפול האמיתי לתוכנית לפתח שם תיירות ונופש. יחד עם זה הגענו להסדרה, לא פשרה ולא הסכם, עם ראשי המועצה וראש העיר שאנחנו פותחים רצועה של נחל בתוך ניר דוד, במגבלות הקורונה ולפי הפעלות רשות הטבע והגנים - הרשמה מראש, הגבלת מקום, זמן ומתרחצים, וזה עובד מצוין, אנשים מאוד נהנים. גם נגד זה ונגד הפתרון הגדול המוחים מתנגדים, משום שהם רוצים לפתוח את ניר דוד תוך הפעלת אלימות בלתי נסבלת, גם מילולית וגם פיזית. אני לא בטוח איך הייתם מגיבים אם מישהו היה פורץ לקיבוץ או לבית שלכם, מסתובב עם מגפון ברחבי הקיבוץ וצורח צרחות אימים. אני יודע שיספרו לכם על אלימות בשער, אנחנו דרך אגב מגנים כל אלימות".
בן: זה מה שינון אוהב לשמוע
"אנחנו מגנים כל אלימות. אנחנו כבר חודשים נתונים תחת מצור שאי אפשר להיכנס ולצאת לבית שלנו, צרים לנו על הגדרות".
ינון: מה המרחק של הבתים מהאסי?
"יש כאלה 10 מטר. היום אסור לבנות קרוב יותר מ-50 מטר".
ינון: כמה עשרות מטרים;
בן: הקיבוץ מונח על האסי.
"יש לנו תוכנית מאושרת, יש הסכם חכירה לדורות, הכול נבנה לפי חוק, בצורה מסודרת. אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורה".
ינון: יש מקום לעוד בתים?
"יש לנו 400 יחידות דיור לפי תמ"א 35, עדיין יש לנו 115 יחידות שאפשר לבנות ".
ינון יכול להיות שתאלצו לוותר עליהן.
"איפה נבנה את הבתים שלנו?"ינון מקומות אחרים?
"אין מקומות אחרים".
ינון: אבל אתה אומר שיש שטח פנוי, השטח לבנות עליו, אולי אפשר למצוא פתרון.
"אין שטח פנוי, יש שטח שעכשיו גומרים לפתח בו תשתיות. 39 משפחות קנו את השטח, שילמו על תשתיות, אי אפשר להחזיר את זה לאחור. זה נמצא 50 מטר מהנחל. צריך להבין, צריך לעשות הסדרה ולהגיע לפשרות שגם אנחנו נוכל לחיות, אבל זה מוכרח להיות לא עם אנשים פרטיים אלא עם מוסדות המדינה. כל הדרישה שלהם לפתוח את השערים לכל עם ישראל לא אפשרית, בלתי סבירה, ואנחנו לא יכולים להסכים לה".
רותם לב שפירו, מוביל מחאת נחל האסי: "נראה לך הגיוני שיש משאב טבע ציבורי שסגור בפני הציבור?"
רותם לב שפירו, ממובילי מחאת נחל האסי, התראיין אף הוא בתכניתם של בן כספית וינון מגל ב-103FM והגיב לדבריו של גלזר.
לדבריו, המאבק כלל לא קשור לגזענות ולמושגים כמו ישראל הראשונה והשניה, הוא אומר כי "גם אלדד יניב וגם יאיר נתניהו חברים במאבק. תראה לי מחאה בעשר השנים האחרונות שדבר כזה היה".
עוד אומר לב שפירו: "הנחל היה לפני הקיבוץ, המחאה הזאת היא לא של בית שאן. אנחנו רוצים גישה למשאב טבע ציבורי".
ינון: שלום רותם לב שפירו, ממובילי מחאת נחל האסי.
"אני רוצה להגיב על סוף דבריו, אני רוצה להקריא מכתבה שהתפרסמה ב-1951 שמדברת על פלא שקם יום אחד על גדות האסי. הנחל היה לפני הקיבוץ".
ינון: נראה לך הגיוני שאנשים גרים שם ויעשו להם סחנה על הבתים?
"מישהו דיבר על לעשות סחנה על הבתים? אנחנו רוצים לרחוץ במשאב טבע ציבורי. נראה לך הגיוני שיש משאב טבע ציבורי שסגור בפני הציבור?"
בן: זה סחנה על הבתים, כי כולם יוכלו לבוא.
"אתה גם יכול לבוא אם תשלם 1,200 שקל ללילה. בכל זמן נתון בערך יש בקיבוץ כ-600 איש שלא קשורים לקיבוץ".
בן: זה בתוך בית הארחה מגודר עם שירותים והכול. אני לא מספיק בקיא בסכסוך הזה.
"אני גר בכפר יחזקאל, לא קשור לעמק המעיינות. המחאה הזאת היא לא של בית שאן, אנחנו רוצים גישה למשאב טבע ציבורי".
ינון: הקיבוץ צריך לפתוח את שעריו לכל באי עולם?
"אני מבין את הקיבוצניקים אבל צריך לעשות הגבלות. זה ברור, אסור שיהיה שם פארק לאומי, מצד שני אסור שמשאב טבע ציבורי...".
ינון: מה אתה מציע?
"את התוכניות נציע לקיבוץ".
ינון: אתה מדבר כמו השר לביטחון פנים.
"אפשר למצוא את האיזון בין פרטיות הקיבוץ לבין גישה של אזרחי ישראל למשאב טבע ציבורי. רק בשעות היום, כניסה רגלית, בלי מנגלים, בלי מוזיקה רועשת".
ינון: אבל שערים פתוחים, למרות שאנשים גרים שם?;
בן: מה עם הגבלה מספרית?
"אנשים גרים שם, שדה נחמיה ודפנה פתוחים".
בן: זה לא אותו דבר;
ינון: אנשים לא נכנסים לדפנה ומסתובבים חופשי.
"הולכים לנחל בטח"
.ינון: יש קמפינג מסודר וכל מיני.
"הקמפינג זה בצד המזרחי הנחל הוא בצד המערבי".
ינון: העסק יותר מורכב;
בן: המאבק לדעתך קשור לגזענות? ישראל הראשונה והשניה?
"מה פתאום? מה פתאום? המאבק הזה מכיל בתוכו גם שמאלנים, גם ערבים, גם יהודים. במאבק הזה חברים גם אלדד יניב וגם יאיר נתניהו. תראה לי מחאה אחרונה בעשר שנים האחרונות שדבר כזה היה, אני לא זוכר דבר כזה".