עמותת אדמתי
חסר רכיב

חקלאות העתיד: הנשק הביולוגי של ישראל, לא מה שחשבתם- וואלה

30/12/2021
פיתוח ישראלי חדש מביא בשורה לחקלאים בכל רחבי העולם (חקלאי הדגניים - תירס וחיטה). הפיתוח, תחליף לדשן חנקן סינטטי - אוריאה, שהוא הדשן הנפוץ ביותר בעולם כיום - אמור לספק פתרון למחסור הגלובאלי באוריאה. בד בבד, תביא הטכנולוגיה הישראלית לצמצום פליטת הפחמן הדו חמצני הרב שנגרם בתהליך יצור האוריאה ולחיסכון של כ- 50% בעלויות הדישון של חקלאי התירס ברחבי העולם במחירי האוריאה הנוכחיים.

בתקופה בה ישנו מחסור גלובלי במוצרים וחומרי גלם, נוצר ביקוש רב לכימיקל האוריאה, אשר נותן מענה לתחומים רבים. אחד התפקידים המרכזיים של האוריאה בשוק העולמי הוא בתחום הדשנים לחקלאות שמוערך בהיקף של כ- 171 מיליארד דולר, שם הכימיקל משמש כדשן חנקני סינטטי אשר משמש חקלאים בכל העולם לדישון היבולים שלהם. תעשיית דשני החנקן עמדה בשנת 2018 על כ-118 מיליארד דולר ,כ-66% משוק הדשנים העולמי, שוק אשר גדל בממוצע כ1.6% לשנה.
האוריאה הינו אחד החומרים המזהמים ביותר בתהליך הייצור שלו. על כל 1 טון של אוריאה אשר מיוצר בעולם, נפלטים לאוויר לא פחות מ- 1.84 טון של פחמן דו חמצני. סך הפחמן הדו חמצני הנפלט בשנה בעולם כתוצאה מהייצור של אוריאה, שווה לכמות הפחמן הדו חמצני אשר נפלט מ-120 מיליון רכבים בשנה.

צפי הייצור השנתי של אוריאה בשנת 2030 עומד על כ-302 מיליון טון לשנה, המשמעות היא פליטה של כ-565 מיליון טון גזי חממה לאוויר. בנוסף, כאשר החקלאים משתמשים בדשן מסוג אוריאה, רוב החומר נשטף אל תוך האדמה ומזהם באופון ניכר את מי התהום העוברים מתחתיה.
כתוצאה מתכונות מזיקות אלו, אזורים שלמים במדינות כמו גרמניה, בלגיה והולנד כבר הוציאו את השימוש באוריאה מחוץ לחוק.

חסר רכיב